Marea Unire de la 1918 – un eveniment memorabil pentru istoria Romaniei

Acest mare eveniment trebuie sa fie cunoscut de orice roman patriot, dar si de viitoarele generatii. Ca sa fie clar pentru toata lumea, o sa ma straduiesc sa descriu pe scurt importanta Marii Uniri de la 1918. Contextul istoric a fost unul deosebit, prin 3 momente succesive si totul pe cale democratica si prin adunari cu caracter reprezentativ, respectiv Unirea Basarabiei, a Bucovinei si a Transilvaniei cu tara – mama.

Unirea Basarabiei cu Romania a avut loc in perioada 27 martie/9aprilie 1918 intr-o sedinta la Chisinau in care s-a votat majoritar (86 voturi pentru, 3 impotriva, 36 abtineri si 13 absenti). Voturile au fost anuntate de catre presedintele Sfatului Tarii, Ion Inculet, primul – ministru Alexandru Marghiloman si alti reprezentanti ai Guvernului Roman.

Unirea Bucovinei cu Romania a avut loc in perioada 15/28 noiembrie 1918 si s-a decis de catre Congresul Bucovinei in unanimitate. Chiar se dorea unirea Bucovinei cu vechile ei granite pana la Ceremus, Colacin si Nistru.

Unirea Transilvaniei cu Romania a fost loc dupa multa munca si adunari, respectiv pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Ungurii nu au cedat atat de usor, dar pana la urma ne-am redobandit Transilvania. Peste 100.00 de participanti la Marea Adunare Nationala, pe Campul lui Horea aproba cu aclamarii hotarariea de Unire. Practic, Unirea Transilvaniei cu Romania incheie procesul de constituire a statului national unitar roman, care a inceput tocmai din anul 1859, prin Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca si Unirea cu Dobrogea in anul 1878. Suprafata Romaniei Mari a fost stabilita la 295.049 km patrati, iar populatia era nu mai putin de 16.500.000 de locuitori.

Poate va intrebati de ce Unirea de la 1 decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia si nu in alta parte. Locatia a fost aleasa de Consiliul National Roman Central care avea sediul la Arad, pentru a adaposti reprezentantii poporului roman din Transilvania. La baza au stat 2 motive. Primul deoarece pe data de 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul si-a facut intrarea triumfala in Alba Iulia, cetatea fiind pentru un scurt timp capitala domnitorului exact cat a durat Unirea celor 3 principate: Muntenia, Moldova si Transilvania. Al doilea motiv se datoreaza faptului ca in anul 1784, exact pe acelasi platou al cetatii, Horia si Closca au fost trasi in roata in urma condamnarii lor. Proclamatia de la Alba Iulia a fost recunoscuta juridic si de catre marile puteri ale vremii prin Tratatul de la Trianon din anul 1920.

Nu intamplator data de 1 decembrie se serbeaza cu mare fast in fiecare an in Romania, deoarece simbolizeaza definitivarea statului unitar roman dupa mai multe alipiri.

“Traiasca Romania dodoloata!”, asa a strigat copilul din Lancram de bucurie la acea vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *