23 august 1944 – decizia rapida care a salvat soarta Romania

Regele Mihai I merita toata recunoasterea, pentru ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a tinut cu interesele romanilor, fara sa tina cont de interesele monarhiei germane din acea perioada sau de alte interese, desi era un monarh tanar. In prezent, regele Mihai I este singurul conducator de stat supravietuitor din timpul acestui razboi si sa nu uitam ca au trecut 70 de ani de atunci.

La data de 23 august 1944, a avut loc Proclamatia catre tara a Regelui Mihai I si este considerat un mare eveniment pentru istoria Romaniei. Practic, cu o decizie rapida de moment, s-a salvat soarta Romaniei si s-a scurtat si razboiul cu 6 luni.

Multi nu cunosc insemnatatea acestui moment decizional, intrucat comunistii au avut grija sa-i schimbe intelesul cat sa le convina lor, asaca acest moment istoric a avut diverse conotatii. Totusi istoria este istorie, iar ce a fost nu poate fi contestat! Regele Mihai I a intors frontul din timpul razboiului, iar Romania a reusit sa se desprinda de alianta cu nemtii, iar gestul de moment a schimbat cursul istoriei atat pentru Romania cat si pentru Europa. Daca nu se desfasurau astfel evenimentele de la aceasta data, Romania ar fi fost supusa unei ocupatii militare extrem de dure, care dura deja de un veac. Prin acea rasturnare de situatie, Romania a reusit sa slabeasca mult apararea germana, fapt care a dus la grabirea sfarsitului razboiului.

Desi nu este o data foarte cunoscuta din manualele de istorie, totusi isi pastreaza insemnatatea chiar si dupa 70 de ani de la desfasurarea evenimentelor si nu este de mirare, avand in vedere ca cine stie ce soarta ar fi avut Romania si restul Europei.

Acest eveniment este unic si deosebit si prin faptul ca o singura decizie rapida de moment a  avut niste schimbari atat de mari, ceea ce inseamna ca a fost decizia perfecta la momentul potrivit.

Iata care este insemnatatea datei de 23 august 1944! Trebuie sa fie cunoscuta de orice roman!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *